Білогородський вал

Дата: 12.08.2024 15:29
Кількість переглядів: 55

«Білогородський вал»
ботанічна пам’ятка природи місцевого значення

Розташування: с. Білогородка, центр

Призначення: Охорона цінного природного комплексу степових екосистем розташованого на північній межі свого природного поширення.

Площа: 2,04 га

Загальна характеристика: вали характеризуються значним різноманіттям природних умов завдяки схилам різної експозиції та крутизни. Тут представлена значна кількість екосистем: справжні та лучні степи, луки, зарості чагарників та чагарничків, заліснені ділянки та рудеральні угруповання. Вали характеризуються високою унікальністю та багатством біологічного різноманіття.

На захисних земляних валах історичного городища Білгород зафіксовано близько 200 видів вищих судинних рослин, серед них два види, включені до Червоної книги України: ковила волосиста (Stipa capillata L.) та сон лучний (Pulsatilla pratensis), а також шість видів, що охороняються на регіональному рівні у межах Київської обл.: анемона лісова (Anemone sylvestris), вишня степова (Prunus fruticosa), зірочки Пачоського (Gagea paczoskii), зірочки низенькі (G.pusilla), первоцвіт весняний (Primula veris) та зміячка пурпурова (Scorzonera purpurea).

Також на валах виявлено два рослинні угруповання, що включені до Зеленої книги України: волосистоковилові та типчаково-волосистоковилові степи.

Природоохоронну цінність на міжнародному рівні представляють три екосистеми, що охороняються згідно з Бернською конвенцією: E1.2 Багаторічні трав’яні кальцифітні угруповання та степи, F3.241 Центральноєвропейські субконтинентальні чагарникові зарості, F3.247 Понтично-сарматські листопадні чагарникові зарості.

Охоронний режим

На території пам’ятки ДОЗВОЛЯЄТЬСЯ у встановленому порядку:

  • наукова (у тому числі проведення наукових археологічних досліджень), природоохоронна та інші діяльності, що не суперечать цілям і завданням пам’ятки природи, та проводяться з дотриманням загальних вимог щодо охорони навколишнього природного середовища;
  • здійснення комплексу заходів, спрямованих на збереження цілісності пам’ятки природи, захист від пожеж, шкідників і хвороб, поширення чужорідних видів рослин;
  • здійснення заходів щодо запобігання негативному впливу господарської діяльності;
  • науково обґрунтоване, невиснажливе використання, що не порушує режиму пам’ятки природи.

На території пам’ятки ЗАБОРОНЕНО:

  • випалювання сухої рослинності або її залишків, розведення багаття; порушення середовища існування тварин і погіршення умов їх розмноження;
  • знищення, пошкодження пам’ятки природи та умов місцезростання цінної рослинності; будівництво, передача земельних ділянок у приватну власність, оренду та для потреб, пов’язаних з видобутком корисних копалин;
  • полювання;
  • забруднення промисловими і побутовими відходами і стоками, хімічними, радіоактивними та іншими токсичними речовинами;
  • заліснення та посадка плодових дерев;
  • інша діяльність, яка негативно впливає або може негативно впливати на стан природних комплексів та об’єктів, що охороняються.

Пам’ятка природи створена 29 лютого 2024 р. рішенням Київської обласної ради №872-25-VIII.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора