Вікова сосна

Дата: 12.08.2024 15:45
Кількість переглядів: 56

«Вікова сосна»
пам’ятка природи місцевого значення 

Розташування: с. Бобриця, вул. Зарічна

Призначення: Збереження старовікового дерева, що має природоохоронне, наукове, естетичне, пізнавальне і культурне значення, з метою збереження його у природному стані.

Охоронна зона: 0,03 га

Загальна характеристика: Сосна звичайна (Pinus sylvestrius L.) є основною лісоутворюючою породою в Українському Поліссі.

Дерево з конусоподібною або пірамідальною кроною і моноподіальним, кільчастим гілкуванням (так звані «мутовки»). Оскільки це світлолюбне дерево, нижні його гілки відмирають, очищаючи стовбур. За сприятливих умов, висота сосни досягає 40 м, а діаметр – 1-1,5 м.

Дерева, що виросли в густому лісі, мають стрункі майже циліндричні стовбури і невеличку, високо підняту крону з тонкими гілками. Кора червонувато-бура, лускувата. Молоді пагони зеленкуваті, пізніше – жовтувато-сірі.

Коренева система сосни – стрижнева, але розміри і розгалуження кореня залежать від умов її зростання. На болотах коріння сосни знаходиться біля самої поверхні, кожне дерево ніби сидить на купині.

Так дерево рятується від надмірної кількості вологи. На бідних і сухих ґрунтах дерево утворює величезну поверхневу кореневу систему, глибиною до 30-40 м радіусом до 15-20 м, і живиться за рахунок роси і конденсованої вологи.

На багатих і пухких ґрунтах стрижневий корінь сосни проникає на глибину 60-ти і більше метрів. Коріння сосни оповите чохлами з грибкових ниток, що утворюють мікоризу.

Природоохоронне значення

Природний вік сосни звичайної – до 300 років і більше. Та на сьогоднішній день таких дерев в Україні – одиниці. Ще в недалекому минулому Бобриці була велика кількість стиглих та старовікових соснових та мішаних лісів. На жаль, до нашого часу більшість з них зведені різними видами санітарних рубок.

Дана вікова сосна є наглядним прикладом того, що природний вік сосни звичайної щонайменше у 5 разів вище за граничну 60-річну відмітку, після якої більшість соснових лісів вирубають.

Пам’ятка природи «Вікова сосна» перебуває у чудовому стані, регулярно плодоносить. Дерево є окрасою с. Бобриці, свідком минулого, символом довговічності та витривалості дерев, слугує прикладом дбайливого ставлення місцевої громади до зелених насаджень загалом та вікових дерев зокрема.

Охоронний режим

На території пам’ятки ЗАБОРОНЕНА будь-яка діяльність, що загрожує збереженню або призводить до деградації чи зміни первісного її стану.

Пам’ятка природи “Вікова сосна” створена 16.02.2022 рішенням Київської обласної ради № 240-09-VIIІ
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора